Archive for juni, 2022

Burennetwerk is een uniek netwerk van vrijwillige burenhulp.

We gaan de ouderwetse burenhulp weer nieuw leven inblazen. Dit initiatief is enige jaren terug  door bewoners gestart in de wijk Bosch en Vaart.

Het doel is om in onze wijk meer naar elkaar om te kijken, aandacht te besteden aan elkaar, elkaar te helpen en de weg te wijzen als dat nodig is, problemen en eenzaamheid te signaleren en meer ’samen voor elkaar’ te zorgen. Kortom, Burenhulp zoals vroeger heel gewoon was!

Hoe werkt het?

Het netwerk bestaat uit een contactpersoon in elke straat. Deze contactpersoon weet wie de kwetsbare bewoners zijn (jong en oud) en weet wie er als vrijwilliger iets wil betekenen voor de straat. Hij of zij organiseert met de vrijwilligers in de straat de boodschappenhulp, burenhulp, praktische hulp. Er kunnen ook leuke activiteiten georganiseerd worden zoals burendag, of zomaar een gezellige borrel of spelletjesmiddag voor de kinderen.

Elke twee maanden komen de contactpersonen een avond bij elkaar: gewoon bij iemand thuis op de bank om met elkaar uit te wisselen over bewoners en thema’s, tips, signalen en ideeën. En het is ook vooral gewoon gezellig!

De (vrijwillige) coördinator zorgt voor werven en ondersteunen van de contactpersonen. Organiseert de bijeenkomsten, zorgt voor nieuwsberichten, heeft contact met de wijkraad en houdt de sociale kaart bij voor de wijk op gebied van zorg & welzijn.

Burennetwerk gaat vaak over eenvoudige vragen, een boodschap doen, een praatje maken, een klusje doen, iets signaleren.

Door de gezamenlijke bijeenkomsten is het gezellig, leren mensen elkaar kennen en blijven de contactpersonen gemotiveerd. Het is informeel en laagdrempelig. De coördinator is goed op de hoogte van de grenzen aan het netwerk en van de mogelijkheden in de zorg. Daar zijn op wijkniveau goede contacten mee. Want het moet natuurlijk wel leuk blijven!

Wij zijn nog op zoek naar contactpersonen. Lijkt het u leuk om ook mee te doen? Neem dan contact op met Wim Kleist.

Coördinator Burennetwerk Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

Mobiel: 06 55 11 46 48

w.kleist@ziggo.nl

 

Mozabank 01

 

Mozaïek is al een heel oude kunstvorm waarbij je een grote afbeelding wordt gemaakt uit een groot aantal kleine gekleurde steentjes die dan  in een vloer, wand of bv een bank worden gemetseld. In de Griekse en Romeinse tijd werden in luxe villa’s mozaïeken gemaakt, waarop afbeeldingen van keizers, goden of taferelen van alledag te zien waren. Op diverse plaatsen in Europa zijn mozaïeken teruggevonden die tot op de dag van vandaag goed bewaard zijn gebleven.

In Parkwijk is er jaren geleden een mozaïek bank gemaakt, waarbij de kinderen van de bredeschool Parkrijk hebben geholpen bij het ontwerp. Daarna hebben allerlei mensen gezorgd voor de uitvoering op de bank. Deze bank heeft wat onderhoud nodig omdat er steentjes hebben losgelaten. We willen daar de komende tijd mee aan de slag om deze weer herstellen.

Intussen lijkt het ons leuk om ieder die het wil een workshop aan te bieden om te leren hoe je kunt mozaïeken. Het is de bedoeling om dit binnenkort op twee dagdelen te laten plaatsvinden. Je kunt er patronen, geometrische of andere figuren mee  inleggen.

Na de workshop willen we de bank gaan repareren, leuk om dan de workshop kennis in praktijk te brengen.

Workshop data 15 en 22 juni
Tijdstip 09.30 – 12.30 uur
Waar Alleman, Jan Sluyterslaan 11
Werken aan de Mozaiekbank 23, 24, 27, 28, 29 en 30 juni
Tijden   09.30 – 12.30 uur
Waar Beatrixdreef, naast de Sprong

De bank wordt in het Reinaldapark geplaatst, zodat iedereen hem kan zien en er gebruik van maken. We gaan we de bank feestelijk onthullen en in gebruik nemen rond half juli (datum volgt)

Heeft u/heb je belangstelling ? Laat het ons weten, meld je aan!

Emailadres:  parkwijk-zuiderpolder@wijkraden-haarlem.nl

Of bij: safatan@dock.nl

Onder vermelding van ‘mozaïek’

 

“Met dank aan de Coalitie Haarlem Ontmoet, Stichting Ontmoet Elkaar in Haarlem Oost, de actieve bewoners van Haarlem, wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer en DOCK Haarlem“

 

Mozabank 02

logo WR PWZPP

 

Dinsdag, 7 juni 2022, Restaurant Reinaldahuis.

Inloop 20 00 uur. Aanvang 20.15 – 22.00.

Korte pauze 21.00-21.15.

 

                                 Agenda      

 1. Opening voorzitter
 2. Agenda 
 3. Mededelingen secretaris
 4. Verslag jaarvergadering, d.d. 3 mei 2022 
 5. Samenstelling bestuur
 6. Sta-va-za ontwikkelingen en activiteiten wijkraad, o.m.
  1. Participatie
  2. Achterstallig onderhoud
  3. Prins Bernhardlaan
  4. Beatrixplein en omgeving
  5. Oostpoort
  6. Domus+
  7. Reinaldapark
 7. Wat verder ter tafel komt en rondvraag
 8. Sluiting, hapje en drankje

 

Concept verslag 03-05-2022

 

 

 

Parkwijk/Zuiderpolder
Parkwijk-Zuiderpolder
juni 2022
M T W T F S S
« Apr   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930