logo WR PWZPPScreenshot_20201112-185525_Messenger

Nieuwsbrief Domus Plus / Skaeve Huse

november 2020

 

Beste Wijkgenoten,

 

In deze nieuwsbrief geeft de wijkraad u informatie over de geplande locaties en de situatie omtrent de door de gemeente voorgestane vestiging van een Domus Plus en / of Skaeve Huse opvang in Haarlem-Oost.

Ongetwijfeld heeft u de alarmerende krantenberichten gelezen, de op sommige adressen verspreide gemeentelijke brief (van 27 oktober jl.) gekregen en / of heeft u deelgenomen aan de overweldigende digitale informatieavond van 9 november jl.

 

Van vele kanten wordt de wijkraad benaderd met prangende vragen, dan wel met het aanbod om deel te nemen aan eventuele acties.

Natuurlijk is de wijkraad uiterst bezorgd ten aanzien van de eventuele vestiging van één of beide opvanghuizen in onze onmiddellijke woonomgeving.

 

De wijze waarop de gemeente dit proces ter hand heeft genomen achten wij zeer onjuist. Door de regenteske manier van optreden worden we nu geconfronteerd met een welhaast voldongen feit. Uiteraard zijn wij het daarmee absoluut oneens. De lessen uit het verleden legt het huidige college volstrekt naast zich neer: ooit werd besloten om een voetbalstadion in onze wijk te bouwen, zonder ook maar enig overleg met de wijken, de wijkbewoners of de wijkraden. Dat werd onder grote druk afgeblazen. En nu doet het college, met instemming van vrijwel de gehele gemeenteraad, hetzelfde. Zonder overleg of samenwerking, alhoewel de wijkraad dat persoonlijk en nadrukkelijk aan de wethouder heeft verzocht, ligt er nu een kaart waarvoor bij de bevolking in Haarlem-Oost geen – of nauwelijks – draagvlak bestaat.

Dus was het logisch dat tijdens de digitale informatieavond de vragen en opmerkingen in grote meerderheid getuigden van walging om op deze wijze een project door te drukken.

Screenshot_20201110-124213_Haarlems Dagblad digikrant

 

 

 

 

Screenshot_20201113-114649_Twitter Screenshot_20201113-114636_Twitter

 

 

 

De wijkraad vindt het jammer voor de doelgroep (uitbehandelde verslaafden met vaak een verstandelijke beperking en / of een crimineel verleden) dat deze groep hulpbehoevenden bij voorbaat al in een virtueel “hok” is geplaatst. Door de komende procedures is het zeker dat de eventuele vestiging nog lang op zich zal laten wachten – zo die al gerealiseerd gaat worden – en dat daardoor de hulpverlening jarenlang wordt uitgesteld. Die groep wordt dus dubbel de dupe.

 

De wijkraad heeft deze week besloten om te starten met een actielijst. Daarop komen alle denkbare acties die wij – en vooral u – kunnen bedenken om de gemeente (college en gemeenteraad) te dwingen een andere beslissing te nemen. Deze actielijst kan variëren van eenvoudige acties als het opzeggen van het vertrouwen in de gemeente tot het blokkeren van wegen en andere burgerlijke ongehoorzaamheden.

 

 

Een greep uit de binnengekomen suggesties:

 

  • Het uitroepen van de Haarlem HOranje Vrijstaat
  • Bordjes aan de entrees van de wijken: “Verlaat dit gebied, de gemeente Haarlem kan en zal hier niets voor u betekenen”
  • Massaal bezwaar aantekenen tegen de WOZ-aanslagen – de woningen zijn nu al minder waard
  • Alle betalingen aan de gemeente onder protest, alle officiële contacten evenzeer
  • Het officieel opzeggen van het vertrouwen in het college en de gemeenteraad
  • Het uitbrengen van een stemadvies:
    • alle politieke partijen die hebben voorgestemd krijgen van de bewoners van Haarlem-Oost bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen hun stem niet – zij zijn er immers niet voor de wijkbewoners in Haarlem-Oost
    • Stem nooit op een partij die uw belangen niet behartigt
  • Elke week een tekst kalken op de Prins Bernhardlaan
  • Posters voor zoveel mogelijk ramen in Haarlem-Oost, bv:
    • Haarlem maakt Oost asociaal
    • Oost is het afvalputje van Haarlem
  • Blokkeren van de Prins Bernhardlaan op onverwachte momenten
  • “Wij jullie afval, jullie ons afval”: dumpen van afval / mest voor het stadhuis
  • E-mail bombardementen naar burgemeester, betrokken wethouders en raadsleden
  • Aanvragen van een aparte status / gemeente van Haarlem-Oost of de wijken Parkwijk-Zuiderpolder bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken: de huidige gemeente ziet ons als niets anders dan een plek waar alles gedumpt kan worden dat de stad kwijt moet

 

Dit is slechts een greep uit de voorstellen. De wijkraad roept u op om op korte termijn via parkwijk-zuiderpolder@wijkraden-haarlem.nl zoveel mogelijk ideeën te spuien. Daaruit kunnen we dan een actieplan maken en kunnen we zien welke kant U wenst dat de wijkraad opgaat.

Daarnaast zal er een actiegroep worden geformeerd, bestaande uit enkele wijkraadsleden, de vertegenwoordiger van de bewoners Nieuweweg en diegenen die zich aanmelden. Indien u daadwerkelijk deel wenst te nemen aan de samenstelling en / of de uitvoering van dat actieplan, laat u dat dan expliciet weten op parkwijk-zuiderpolder@wijkraden-haarlem.nl

 

De actiegroep “Haarlem HO!” kan alle hulp gebruiken. Na vaststelling van het actieplan zal er waarschijnlijk een rekening geopend worden om gelden in te zamelen voor de kosten van juridische hulp.

 

 

 

Namens de wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer wens ik u een goede gezondheid en een creatieve geest toe!

Bernard Felix, voorzitter

06 53 370 664 – felix@felixfortuna.nl

 

Haarlems Dagblad 05-11-2020

 

 

 

 

Comments are closed.

Parkwijk/Zuiderpolder
Parkwijk-Zuiderpolder
april 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930