Het geluid van duizenden bommen en granaten zwelt aan, de dikke kruitdampen drijven door de straten, in lichtflitsen van ontploffende explosieven in de lucht zie je bukkende mensen bezig nieuwe pogingen doen om de wereld naar haar einde te helpen.

 

Aleppo, Palmyra? Welnee: Haarlem, dat de afgelopen jaar talloze ontvluchte mensen uit juist die regio zo liefdevol opnam. Die vluchtelingen hebben ongetwijfeld weer een deja vu beleefd.

 

’s Middags, met de oliebollenbestelling veilig in de rugzak, fiets je door de Kleine Houtstraat ter hoogte van de Anegang als een oorverdovende knal je tegemoet dreunt. Kleine kinderen klampen zich vol verschrikking vast aan hun verbouwereerde ouders, een winkelierster beent boos uit haar winkel en roept de veroorzakers na “dat het niet normaal is, stelletje imbecielen”.  De drie jonge jongens – niet ouder dan 13, 14 – fietsen luid lachend weg, op weg naar een ander doelwit.

 

In het journaal hoor je de vertegenwoordiger van de vuurwerkbranche nog met droge ogen vertellen dat het zo’n leuke Hollandse traditie is. Een veelgeroemde VOC-traditie zeker: snel veel geld verdienen en je niet al te veel bekommeren om de schade die je aanricht.

De schade zal ook dit jaar weer aanzienlijk zijn. Honderden gewonden, duizenden verdwaasde dieren, tienduizenden Euro’s schade aan gemeenschappelijke of particuliere eigendommen en bijna honderdduizend meldingen op het meldpunt vuurwerkoverlast.

 

Dan zie je opeens die tv-beelden weer voor je van het aftellen tot het nieuwe jaar zich aandient: Rotterdam met een spetterende vuurwerkshow, lachende gezichten, een fles champagne of gluehwein in de hand en een gezamenlijk gevoel van gemeenschapszin. Zo kan het dus ook!

 

Wat zou het fijn zijn als we in Haarlem ook eens gingen denken aan een mooi centraal geregeld vuurwerk, een feest voor de hele gemeente en genieten voor alle bewoners in plaats van in een paar uur tonnen aan zware metalen de lucht in te sturen, de halve stad te vernielen en te bevuilen en onnozelen projectielen in de hand te geven waarmee ze hulpverleners kunnen verhinderen hun beroep en roeping uit te oefenen.

 

Suggesties voor een paar van zulke Haarlemse feestlocaties? Schoteroog, Grote Markt, Reinaldapark en Winkelcentrum Schalkwijk. De wijkraden in Haarlem-Oost hebben een paar jaar geleden al aangegeven om zo’n probeersel in het Reinaldapark wel te zien zitten.

 

Gelukkig Nieuwjaar – namens de gehele wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder!

 

Bernard Felix

Comments are closed.

Parkwijk/Zuiderpolder
Parkwijk-Zuiderpolder
mei 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031