Archive for november, 2014

Onder begeleiding fietst u in 2 uur, inclusief een pauze, een mooie route in en om Haarlem.

Iedere week recreatief fietsen voor 50 jaar en ouder.

Aanbieder: SportSupport

Tijd: iedere donderdag van 10.00-12.00 uur (inclusief 1/2 uur pauze)

Startpunt: Buurthuis De Hamelink, Noormannenstraat 1, Haarlem Oost

Kosten: gratis    koffie/thee voor eigen rekening

Bijzonderheden: ook mensen met elektrische fiets zijn welkom

Informatie: tel: 023-5260302

Aanmelden: telefonisch 023-5260302 of

per mail: lgrooff @sportsupport.nl

Een initiatief van DOCK en SportSupport

Hulp in en om het huis

Heeft u (of iemand in uw omgeving) moeite om zelf te koken, te douchen, het huis schoon te houden of op pad te gaan?

Bent u mantelzorger en kunt u wel wat steun gebruiken? Dan zijn er in Haarlem verschillende plekken waar u terecht kunt.

Bespreek de dingen die u lastig vindt met mensen in uw omgeving, zoals familieleden, vrienden of buren. Ook de huisarts biedt graag een luisterend oor en kan u verder helpen als u met vragen zit.

Er zijn in Haarlem veel organisaties waar u terecht kunt voor hulp bij dagelijkse dingen. Zo kunt u bij Loket Haarlem vragen of één van de vrijwilligersorganisaties in Haarlem u kan ondersteunen.

Loket Haarlem helpt bij vragen over wonen, welzijn, zorg, vervoer en financiën: www.lokethaarlem.nl,

(023) 5430990 (maandag – vrijdag 9.00 -12.30 uur).

U kunt ook contact opnemen met het Sociaal Wijkteam als u ondersteuning nodig heeft, of zich zorgen maakt over iemand in uw wijk:

www.samenvoorelkaar.nl/sociaal-wijkteams.

Zorgt u voor een familielid of naaste die in het dagelijks leven hulp nodig heeft? En valt de zorg u soms zwaar? De organisatie Tandem ondersteunt mantelzorgers in Haarlem.

www.tandemmantelzorg.nl, (023) 8910610.

Bij BUUV kunt u terecht voor allerlei soorten hulp die buurtbewoners elkaar geven. U kunt daar iets vragen én zelf iets aanbieden.

www.buuv.nu, (023) 5517845.

Helpt dit niet voldoende? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Wmo van de gemeente via het telefoonnummer 14 023 of door een melding te doen op www.haarlem.nl.

De eerste groep enthousiaste vrijwilligers met opvoedervaring is getraind en staat klaar voor andere ouders die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken!

Doorstart is een uniek project in Nederland omdat ouders en kinderen van 7 t/m 14 jaar gekoppeld kunnen worden aan vrijwilligers met opvoedervaring.

Veel gezinnen die zich aanmelden hebben door omstandigheden niet veel steun uit hun omgeving terwijl ze er best behoefte aan hebben om af en toe met iemand van gedachten te wisselen die niet vanuit theorie, maar vanuit eigen ervaring weet dat opvoeden niet altijd gemakkelijk is.  Het kan lucht geven als er  wekelijks een maatje bij je langskomt die je een luisterend oor biedt, met je meedenkt en je desgewenst wegwijs maakt bij de voorzieningen in de stad. Ook kan de vrijwilliger activiteiten met de kinderen ondernemen zoals het helpen met huiswerk of het verkennen van de speelvoorzieningen of het activiteitenaanbod in de buurt.

Per gezin ziet de hulp er anders uit; ouders en kinderen geven zelf aan waar ze behoefte aan hebben. De ondersteuning is tijdelijk (minimaal 3 maanden tot maximaal 1,5 jaar) daarna is het de bedoeling dat het gezin weer voldoende vertrouwen en kracht heeft om zelf, met behulp van mensen uit hun omgeving, verder te kunnen. Voor het gezin is de ondersteuning kosteloos.

Woon je in Haarlem en kan je zelf wel een steuntje in de rug gebruiken of wil je meer informatie over doorstart?

Óf wil je juist graag als vrijwilliger aan de slag en heb je opvoedervaring, een warm hart, ben je optimistisch en kan je goed luisteren?

Neem dan contact op met:

Esther Korteweg (coördinator doorstart)

06-35 13 04 29

doorstart.haarlem@humanitas .nl

www.humanitas.nl

Geen Kat in ’t bakkie, maar Glas in het bakkie!

Al heel lang – sinds 1978 – scheidt Nederland haar glazen verpakkingen, maar liefst 350 miljoen kilo per jaar. Toch verdwijnt er nog steeds te veel verpakkingsglas in het restafval. Denk aan verpakkingen als wijnflessen, potjes en flesjes. Dit terwijl glas eindeloos hergebruikt kan worden zonder dat het aan kwaliteit verliest. Dat kan dus nóg beter. Daarom gaat de komende campagne ‘Glas in ‘t bakkie’ het scheiden van glazen verpakkingen weer bij iedereen onder de aandacht brengen.

Met restjes en deksels

De boodschap van de campagne is dat glas voortaan met restjes en deksels in de glasbak mag. Anders gezegd: Leeg is schoon genoeg! Glas scheiden wordt hierdoor nu nog makkelijker. ’100% recyclebaar, 100% in de glasbak’ is de pay-off van de campagne. Deze loopt door tot eind 2015. Waarom deze campagne? Om een idee te geven dat glas scheiden makkelijker is dan gedacht, niks geen schoonspoelen van potjes met restjes mayo, sambal enzovoorts. Zelfs het dekseltje kan blijven zitten. Een juiste weergave wat wel en niet kan en een weergave van de kringloop van de glazen verpakking is vermeld op de bijlagen.

Nieuwe milieuplein Spaarnelanden Minckelersweg 40

Uw wijkraad was aanwezig bij de opening van het nieuwe milieuplein in Haarlem op woensdag 14 oktober en hebben met eigen ogen geconstateerd dat dit nieuwe plein efficiënt, servicegericht en zo veilig mogelijk is ingericht. Geen her en der geplaatste laadbakken en onduidelijke verwijsborden. Voorbij is het moeizame gewichtheffen om het afval in de bakken te werpen. Met je auto, eventueel met aanhanger, rij je het plein op, dat ingericht is als eenrichtingsverkeer, waarbij bij elke bak duidelijk vermeld is wat je daarin kwijt kunt. De bakken bevinden zich aan je voeten, dus gooien maar. Voor een beter en schoner milieu, doe ook mee met Glas in ’t bakkie.

Wim Kleist

overzicht_kringloop_V2


Welnietlijst

meldpunt leefomgeving gemeente haarlem

Parkwijk/Zuiderpolder
Parkwijk-Zuiderpolder
november 2014
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930